fonter

Jeg kan ikke få sagt dette ofte nok: Ikke spesifiser fonter på websider. Fonter som er installert på den maskinen du er på, er muligens ikke installert på andre sine maskiner.

ikke spesiellt vakkert

Fonter som Arial og Times New Roman skulle en tro at var relativt trygge å bruke, men hva arialfonten angår så har UNIX-systemer en replacement-font som er veldig liten. Det gjør at det er vanskelig å lese en del sider som bruker spesifik Arial. Men, dersom en bruker font-familie i steden står en på mye tryggere grunn. Arial er prototypen på en sans-serif font, så bruker du font-family:sans-serif vil ting se likt ut hos alle. Forskjellige systemer har forskjellige navn på fontene sine, men font-familiene er alltid koblet til den som ligner mest på alle systemer. Times New Roman er en serif font, og font-family:serif vil gi et godt resultat hos alle. Og font-familien til Courier-new er monospace.

En bør egentlig holde seg til disse tre fontene.

Grunnen til at jeg blogger om dette er at jeg i lengre tid har ergret meg over hvor vanskelig jill/txt og andre mac-brukere sine blogger er å lese

Jeg regner med at det ikke er slik som på bildet det var jill sin mening at bloggen hennes skulle se ut

Vel… det er litt å overdrive at en skal la være å definere fonter helt og holdent, men det er min konklusjon etter å ha sett utallige sider som håndterer dette dårlig. Den generiske font-familien er egentlig ment for worst case scenario, men siden selv fonter som Arial ser forskjellig ut i forskjellige systemer er det likevel en god idé å bruke dem

Sørg i allefall for at alle fontene du har i en font-family: er av samme type

les mer om dette

spennende

Det blir litt spennende på onsdag å få se hvordan siden min renderer i Internet Explorer. Jeg vet at den rendrer riktig i Mozilla og Opera (som følger standardene), men har ikke testet den i IE (som ikke følger standardene) enda.

Jeg kjører linux, og har derfor ingen mulighet for å teste dette selv

noie
Get mozilla firefox

Charset

Mange undervurderer viktigheten av charset taggen på nettsidene sine. (<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />) De klipper ut denne taggen fra en annen nettside, og limer den inn i sin, for at siden skal validere. Og, ja, den validerer, men feil tegnsett kan føre til at æ, ø og å (++) ikke vises korrekt i andre OS.
Dersom en bruker windows kan det hende at iso-8859-1 kan føre til det samme problemet for brukere av andre OS. Det samme gjelder dersom du skriver siden i UTF-8 men har iso-8859-1 i charset taggen.

Vet du ikke hvilket charset du bruker?
her er en liste over standardcharsets:

  • Linux/UNIX bruker vanligvis ISO-8859-1, også kjendt som latin1
  • RedHat/Fedora bruker UTF8 som standard, men kan også bruke ISO-8859-1
  • Windows bruker et superset av latin1, kjendt som CP-1252
  • Mac bruker vanligvis MacRoman, som er et superset av ASCII, og som ellers ikke har noe med latin1 å gjøre

Siden MacOS X er en Unix, kan det antageligvis bruke ISO-8859-1 eller UTF8 også.

En annen ting er at en del webservere (som Apache 2.x) overstyrer det charset’et du setter i html’en og på den måten griser det til.
Den beste løsningen er å bruke html-entities men det er litt mye arbeid :(

Mer om tegnsett
RFC’en for UTF8 (RFC3639)

W3C validator knapper

På forelesningen i huin105 i dag var det noen som klaget på at W3C sine valideringsknapper er så stygge. Så jeg så meg litt rundt etter alternativer, og har laget noen selv.

En håndfull knapper
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp
knapp

Du vet han derre….

Jeg sitter på TG. I en sal med 5000 nerder, så kommer det en fyr bort til meg, og spør Hei du, det er en fyr her, sånn ca på min alder (jeg vil anslå ca 18 år) han satt der nede, (han peker nedover i hallen) vet du hvem jeg snakker om?

ehh… nei?!
han har mørkt hår….. (det er det jo nesten ingen her som har…..)

TG – Uten TG-kø

Dvs. Det var kø, men det var fordi folk ikke skjønte at det ikke var kø. Da vi kom frem til Vikingeskipet onsdag morgen, gikk vi inn, og fikk billetten vår med en gang. Det tok maksimalt 5 minutter. Det var enda noen timer til de skulle slippe oss inn, men det også gikk smertefritt. De begynnte å slippe inn 10:00, som planlagt. Og jeg var inne med alt utstyr før klokken var 11.

Blaster
Nettverket fungerer ikke/dårlig på grunn av dumme deltagere som ikke skjønner at windows er full av sikkerhetshull, og at en av den grunn må patche maskinen sin før en reiser på lan for å ikke få problemer. Det windowshullet som skaper problemer her er over et år gammelt. Det er faktisk datert Desember 2002. Vi snakker om hullet som ga oss blasterviruset.

Jeg var forsåvidt forberedt på at dette ville skje, for vi har hatt problemer med dette på alle dataparties vi har arrangert siden august 2003, og ingenting tyder på at det skulle bli bedre på TG. I tillegg har nettcrew byttet hovedswitcher fra Extreme til HP (antageligvis fordi Extreme ikke sponser TG i år), og dermed tåler nettet vesentlig mindre broadcast trafikk.

Vi har på andre parties løst dette problemet med å gå rundt og patche hver eneste maskin. Men du kan tenke deg hvordan det vil bli med over 5000 maskiner.

Kanel, bacon og fløte

En kjapp matrett som kan overraske norske ganer med litt uvante kombinasjoner

Kanel og bacon sier du? passer det sammen da?
Noen sier at “er det en ting kanel ikke passer sammen med er det kjøtt”.
Og vel, på en måte har de rett. Men kanel passer godt sammen med melk og fløte (du har kanel på grøt f.ex.)

Så selv om dette ikke er en vanlig kombinasjon, så gi det en sjanse, det er genial hybelmat om du trenger noe godt som er kjapt å lage.
Continue reading “Kanel, bacon og fløte”